Op de Zeedijk tussen Elshout en Doeveren staan prachtige, 75 jaar oude essen. Heerlijk is het om daar langs en tussen te fietsen. Er is echter een probleem: door de worteldruk van de bomen is het fietspad aan renovatie toe.

GroenLinks Heusden wil de bomen sparen

GroenLinks Heusden vroeg de gemeente om bij die renovatie de bomen te sparen. Deze markante bomen zijn schitterende elementen in het landschap. Voor natuur en gezond milieu van groot belang. Zij houden fijnstof vast, filteren koolstofdioxide uit de lucht, zetten deze vast in hout en geven zuurstof vrij, zijn van groot belang voor onze luchtkwaliteit. Zij geven niet alleen het landschap karakter, zij zorgen voor biodiversiteit, zijn leefgebied voor vogels, insecten en zoogdieren. Voor de fietsers en wandelaars is het puur genieten qua zicht, schaduw, beschutting, leven, rust; ze zijn inspirerend door hun vorm, kleur, geur en geluid. Bomen zijn van groot belang voor en goede gezonde leefomgeving. Met het kappen daarvan moet dan ook bijzonder terughoudend worden omgegaan.

Lastig, vindt de gemeente Heusden

In haar antwoord zegt de gemeente zich te willen inspannen om zoveel mogelijk bomen te behouden. Zij zegt te zoeken naar een goede oplossing voor “alle betrokken partijen”. Een wat duister en weinig zeggend antwoord. Welke partijen spelen hier een rol?

Temeer omdat er al in het gehele land vele niet geasfalteerde, keiharde fietspaden midden in de natuur worden aangelegd, tot volle tevredenheid van fietsers en wandelaars, liggen de goede voorbeelden voor het oprapen. Deze fietspaden zijn niet duur en goedkoop te renoveren. Geen enkele boom hoeft zo te worden gekapt. Fijn voor natuur, milieu en landschap en zeker ook voor de fietser en wandelaar!

Niet alleen dromen….ook doen!

Als de gemeente het fietspad opknapt zonder bomenkap gaat zij goed om met haar voorbeeldfunctie om  zorgvuldig  met natuur en bomen om te gaan en handelt zij geheel in lijn met haar eigen Ontwikkelingsvisie van de Zeedijk. Dat moet zij heel gewoon doen!