Naar nu blijkt heeft het College van Burgemeester en Wethouders van Heusden het voorstel gedaan zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie.

GroenLinks had hen hiertoe opgeroepen.

Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.

Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep, de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren, die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken.

De partners van de Statiegeldalliantie ( o.a. gemeenten, Waterschappen, milieuorganisaties en burgerinitiatieven) willen:

  • Een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden en zeeën door plastic flessen en blikjes.
  • Een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken.
  • Een écht duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen.

Staatsecretaris van Veldhoven heeft begin maart het besluit genomen dat de plastic industrie nog tot 2021 een laatste (?) kans krijgt. Er komt vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie binnen twee jaar 90 procent van de weggooi-flesjes hergebruikt. Ook moet de sector van het kabinet het zwerfafval met 70 tot 90 procent verminderen.

Over blikjes werd helemaal niet gesproken. Een teleurstellend besluit van de staatssecretaris. Toch blijft het goed om aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie: hoe groter de druk is vanuit de maatschappij, des te groter de kans dat er statiegeld ingevoerd gaat worden!