Niet àlles kan zomaar op de oude voet doorgaan! De afgelopen maanden werd dat meer dan duidelijk. Dat is lastig en veroorzaakt onrust met vele demonstraties tot gevolg. Het is duidelijk dat er echt iets moet worden gedaan.
Er komen heel wat problemen op ons af. We vervuilen onze lucht, bodem en ruimte op ’n wijze die uiterst schadelijk is voor de kwaliteit van onze leefomgeving en onze natuur. Zorgvuldiger omgaan met onszelf en met alles wat we aanraken zou het motto kunnen zijn als we de handschoen oppakken om de vele uitdagingen -waaronder ook nog eens de gevolgen van de klimaatverandering- aan te gaan.
Er zal iets moeten veranderen, waarbij het van belang is om met ’n heel open oog naar de vele en diverse problemen te kijken. We zullen met z’n allen moeten veranderen en daar kunnen we allemaal gelukkiger van worden.
De samenwerkingsverbanden zoals die in de noordelijke kernen van onze gemeente Heusden zijn ontstaan om de dorpen duurzaam en energieneutraal te maken, zijn hoopgevend en stimulerend. De onderlinge verbondenheid en saamhorigheid groeit flink en de deelnemers worden daar heel blij van. Ze hebben zin in de toekomst!
Als je voor de generaties na jou ook nog ’n leefbare aarde nalaat, kun je jezelf succesvol noemen.
Het buitengebied van de gemeente Heusden
Naast zeer verschillende dorpskernen heeft Heusden een groot buitengebied. Daar vinden we o.a. natuur, agrarische bedrijven en industrie. GroenLinks Heusden ziet dat de huidige staat en inrichting van het buitengebied erg onderdruk staat. De kwaliteit van het buitengebied wordt soms ook beter door de aandacht die er aan natuur wordt gegeven zoals bij het Vlijmens Ven.
Wat gaat er nu mis en wat verhoogt de druk op het buitengebied?
De kwaliteit van het buitengebied verslechtert. De biodiversiteit neemt sterk af door onder meer monocultures (groene woestijnen van raaigras), gebruik van glyfosaat, het vele ploegen, het overmatig bemesten van het land, de stikstofuitstoot door veehouderijen, de extra uitstoot van CO2 en methaan.etc. Van het buitengebied wordt verwacht dat zij problemen van de klimaatverandering opvangt (denk bijvoorbeeld aan waterberging). Het buitengebied heeft ook een taak in het kader van de energietransitie (het plaatsen van windmolens en ook zonnevelden). Daarnaast claimen woningbouw, industrie, logistiek en infrastructuur het buitengebied. En tenslotte, maar heel belangrijk, vragen de burgers en recreanten om een aantrekkelijk, landschap en een gezonde omgeving waar zij kunnen genieten en op adem kunnen komen.
Wat gaat er mis in het drukke binnengebied?
We zijn druk. Alles moet snel. Alles moet gemakkelijk én goedkoop. We raken gestresst en krijgen een burn out, de winkelstraten worden leger en ongezelliger, terwijl de pakketbezorgers overuren draaien. Te veel verkeer raast te hard over onze wegen. Te veel verspilling. Te veel plastic en giftige stoffen worden gebruikt. Tegelijk ligt er ’n grote opgave voor de zo noodzakelijke energietransitie.
Oplossen
Alleen een goede integrale aanpak van alle hiervoor benoemde problemen zet ons op de goede weg van een aantrekkelijke, uitdagende en leefbare wereld. Daarvoor zijn wij allemaal verantwoordelijk en moeten we allemaal aan de slag: burgers, boeren, vervoerders, industrie én ook de gemeente Heusden. Een heel breed beleid en handelen is hard nodig.
Visie GroenLinks Heusden
Landelijke maatregelen, zoals bijvoorbeeld de verlaging van de maximum snelheid voor auto’s, het met subsidies/belastingmaatregelen faciliteren van zaken zoals isolatie, nieuwe schone energie, de kringloop van landbouw/veeteelt en industrie zijn van belang, maar er moet veel meer gebeuren.
De gemeente Heusden heeft daarbij een taak:
- Met betrekking tot voorlichting, stimuleren en waar mogelijk faciliteren; het door de duurzaamheidsbril kijken naar al haar handelen en waar mogelijk zelf het goede voorbeeld geven.
- Bij de uitgifte van industrieterreinen zorgvuldig letten op:
- het landschap,
- het bevorderen van de circulaire economie (clusteren van bedrijven die elkaar daarvoor nodig hebben),
- de werkgelegenheid en de gevolgen daarvan als daarvoor een beroep moet worden gedaan op mensen van buiten Nederland, nut voor de inwoners (de gemeenschap heeft vooral last van grote distributiedozen!). - Het initiatief nemen bij mogelijke herinrichting van verouderde industrieterreinen.
- Het combineren van meerdere ruimtelijke opgaven;
- Alleen bouwvergunningen uitgeven als de gebouwen zo gerealiseerd worden dat er zonnepanelen op geplaats moeten en kunnen worden.
- Zorgvuldig ruimtegebruik hoort bij het plannen van nieuwe woonwijken, de woningbehoeften van inwoneres als uitgangspunt nemen, inbreimogelijkheden onderzoeken, andere ruimtelijke opgaven hierbij combineren en dit niet ten koste laten gaan van de al beperkte groene en open ruimte in de bebouwde omgeving.
- Openbaar vervoer en fietsen moeten worden gestimuleerd, daarvoor ruimte scheppen ook financieel, eventueel ten koste van de auto.
- Stimuleren dat de inwoners hun huizen isoleren, verduurzamen en zoveel mogelijk zelf energie gaan opwekken, al dan niet in coöperatief verband.
De burgers gaan ook aan de slag met:
1. Het verduurzamen en energieneutraal maken van hun huis.
2. De auto meer laten staan, meer gaan fietsen èn àls de auto gebruikt wordt: rustig rijden!
3. Beter gaan betalen voor beter (door natuurinclusieve/kringloop-landbouw geproduceerde) producten, minder vlees gaan eten etc.. Supermarkten en belastingen moeten daarbij helpen.
4. Te kopen bij de lokale winkeliers. Dat houdt de kernen gezellig en leefbaar. Het zorgt ook voor minder distributieverkeer.
De supermarkten moeten duurzaamheid omarmen door onder meer boeren beter te betalen, het gebruik van plastic fors omlaag te brengen en mee te werken aan statiegeld op verpakkingen.
De boeren moeten worden geholpen bij de overstap naar meer grondgebonden natuurinclusieve landbouw. Hoewel hierdoor de veestapel vermindert, dienen de boeren veel beter beloond te worden voor hun producten, zodat een goed inkomen op een betere manier kan worden verdiend.
De bouwsector kan met cradle to cradle technieken duurzaam en circulair bouwen.
Het MKB kan kiezen voor productie en distributie met zo min mogelijk vervuiling en voor winkelinrichting zonder energieverspilling.
Het is een voorbeeld lijst met mogelijkheden en kansen om te komen tot een gezonde leefgemeenschap en een buitengebied dat ontwikkelingen kan dragen.