Veel mensen ergeren zich sterk aan de geluidsoverlast die bladblazers veroorzaken. Zeker als ze niet elektrisch zijn. Maar er is nog een andere reden om de bladblazers zoveel mogelijk te vermijden. Tussen de afgevallen blaadjes wemelt het van de spinnetjes, kevertjes en ander bodemleven. En dat is voor vogels zoals de merel en de heggenmus voedsel in de winter!

Een wereld zonder insecten (voedsel voor vogels en belangrijk bij de bevruchting van ons fruit etc) wordt een onleefbare wereld. U doet dus niet alleen uw buren een plezier als u de blaadjes niet massaal wegblaast , maar ook uw tuin!

In Duitsland zijn ze een stap verder in het besef van de nadelige gevolgen. Het Duitse ministerie van Milieu adviseert de apparaten niet te gebruiken. Ze zijn te luid, te vies en een bedreiging voor insecten en het milieu, zegt het ministerie tegen Duitse media.

Wethouder van Bokhoven gaf aan zoveel mogelijk bladblazers op accu’s te laten gebruiken en de plantsoenen NIET “schoon” te blazen. Een leerproces….. niet alleen voor de gemeente, maar ook voor de burgers in hun eigen tuin!