Schone, gezonde lucht is van belang voor iedereen. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we wonen een in een mooie, schone gemeente? Waar onze kinderen gezond kunnen opgroeien? Om dit te realiseren willen we meer groen in parken en tuinen, op huizen en op muren. En wie vervuilt betaalt. Beter nog, ruimt het zelf weer op.
We focussen op een goede bereikbaarheid met de fiets en gaan met de provincie de discussie aan over duurzaam openbaar vervoer. GroenLinks stimuleert een gezonde landbouwsector zonder mega-stallen. Zodat kippen kunnen scharrelen, varkens kunnen wroeten en koeien kunnen grazen. Dit is beter voor de dieren, maar ook voor de gezondheid van de mensen.
Ons klimaat verandert. Ook op onze woonomgeving heeft dit invloed vanwege heftigere regenbuien met meer neerslag en juist drogere periodes met hogere temperaturen. Hoe kunnen we vanuit onze gemeente voldoen aan klimaatafspraken en bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering? Welke maatregelen kunnen we zelf treffen?
Voor het opvangen van het regenwater komen er extra waterbassins. De groene parken, tuinen, daken en muren stimuleren we ook voor het tegengaan van de droogte en de hitte. Om klimaatverandering te stoppen gaan we beter isoleren, geen aardgas meer gebruiken en zelfs onze eigen energie opwekken. We doen dit ‘van onder af’. Namelijk samen met inwoners en corporaties. Stimuleren en faciliteren ondernemers en boeren bij het plaatsen van zonnepanelen. Behalve een schone leefomgeving zorgen voorgestelde maatregelen ook voor werk en voor een lagere energierekening!
Bijvoorbeeld door:
-
Het groen in de wijken te beschermen en verder uit te breiden en groene tuinen en huizen te stimuleren. Via een tweejaarlijkse groenste wijk verkiezing of een positieve variant van een ‘tuintegel-tax’.
-
Meer focus op de fietser en het aantrekkelijker maken om te fietsen. Door fietspaden veilig en voldoende breed te maken. Fietsers voorrang te geven bij rotondes en verkeersknooppunten. En de aanleg van de fietssnelroute Waalwijk – Den Bosch. Met goede aansluitingen op het fietsverkeer uit de dorpen ten noorden en zuiden hiervan. Zodat je op de fiets net zo snel in Den Bosch kunt zijn als met de auto of de bus
-
Het plaatsen van een windmolen op een bedrijventerrein of in het buitengebied. o Meer zonne-energie op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Als gemeente minder energie te verbruiken, bijvoorbeeld door het vervangen van de verlichting van de straatlantaarns door LED-lampen. En in 11 samenwerking met bedrijven, boeren, gemeente Waalwijk en gemeente Den Bosch mogelijkheden van windenergie na te gaan.
-
Bij nieuwbouw in Haarsteeg en Vlijmen (deel van de Grassen) waar mogelijk de restwarmte van de kassen te koppelen aan de verwarming van de woningen.
-
Het realiseren van wadi’s voor regenwateropvang. In combinatie met (ruige) speelterreinen voor kinderen. Het tegengaan van de verharding van tuinen en te onderzoeken hoe we een positieve variant van een tuintegel-tax kunnen invoeren.
-
Een wateropslag te maken bij het kunstwerk aan de snelweg bij het Lips-terrein, waarbij de bomen zoveel mogelijk blijven staan en het vervuilde zand wordt opgeslagen. Zodat geen verontreinigd water in het buitengebied wordt afgevoerd.
-
De duurzaamheidsagenda van de gemeente Heusden te ondersteunen en deels aan te scherpen. Meer gericht ook op de Global Goals*.
*In een Global Goals gemeente werken inwoners, scholen, bedrijven en organisaties samen met de gemeente aan de realisatie van de Global Goals van Sustainable Development van de Verenigde Naties. Voor ons gaat dit verder dan het enkel benoemen van de Global Goals als inspiratiebron voor de gemeentelijke bijdrage aan solidariteit. Wij verbinden ons actief aan de doelen om wereldwijd , hier èn daar, bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling.