Een groene gemeente is ook letterlijk een ‘groene’ gemeente. Een gemeente met een buitengebied waar ook toerisme, recreatie en agrarische bedrijvigheid mogelijk is. Hoe geven we voldoende ruimte aan de natuur? Want natuur is kwetsbaar.

 

Beplanting en bos zorgen voor verademing tussen én in de kernen . Letterlijk en figuurlijk. In de zomer zorgt het groen voor afkoeling en bij regenval voorkomt het straten die blank staan. Bloeiende planten in akkers en in het wild zijn mooi om te zien. Bieden voedsel aan insecten en dragen zo bij aan de totale biodiversiteit. 10 Voor GroenLinks zijn bestrijdingsmiddelen en gif uit den boze. Voor de gemeente zelf en ook voor particulieren en boeren. De weinige natuur die er nog is willen we minimaal behouden. Liever nog uitbreiden. Geen verdere versnippering voor wegen, huizenbouw of de aanleg van weer een nieuw bedrijventerrein.

 

Hoe zorgen we dat we bewust en duurzaam bouwen? Door niet te bouwen. Maar als we bouwen, doen we het duurzaam. GroenLinks wil geen nieuwe grootschalige bouwprojecten voor woningbouw of bedrijventerreinen meer starten.

 

Bijvoorbeeld door:

  • Een grotere variëteit aan bomen en gemeentelijk groen. Om deze beter bestand te laten zijn tegen ziekten. En meer gebruik te maken van natuurlijke afscheidingen zoals heggen of houtwallen, als beschutting voor insecten, kleine zoogdieren en vogels.

  • Geen industrieterreinen uit te breiden zolang herontwikkeling nog mogelijk is. Bijvoorbeeld bij de voormalige Lips-gebouwen. o In te zetten op een uitgebreidere ecologische verbindingszone voor de natuur en geen verkeersknooppunt in de Baardwijkse Overlaat. Dit betekent: geen nieuwe op- en afritten in de Baardwijkse Overlaat, handhaving van de huidige op- en afritten in Drunen en in aansluiting op het onderzoek van de universiteit Delft de aanleg van een verkeersknooppunt in Waalwijk-Noord.

  • De duingebieden die nu nog onder de gemeente Haaren vallen te laten aansluiten bij Heusden. Om zo de kracht van de duinboeren en de boerderijcampings rond de Duinen als toeristische trekpleister te vergroten en het beheer van wandel- en fietspaden voor recreatie beter op elkaar af te stemmen.

  • Eerst inbreiden dan pas weer uitbreiden. Zonder gas. Energiezuinig. Gebouwd van duurzame, biobased en herbruikbare materialen.