Een sociale gemeente is ook een gemeente waar inwoners de zorg krijgen die ze nodig hebben. Die zelfstandig wonen en functioneren mogelijk maakt. Hoe kan iedereen de zorg krijgen die past?

 

Voor GroenLinks staat de vraag centraal en gaat het om maatwerk. Zorg in de buurt en dichtbij de mensen. Persoonlijk contact. Handelen vanuit vertrouwen en ruimte voor professionals. Met een goede samenwerking en afstemming tussen gemeente, 7 bovengemeentelijke instellingen en professionals onderling. Beperken van de bureaucratie en het voorkomen van zware, dure zorg door vroegtijdig signaleren en een beperking van het aantal betrokken professionals per gezin. Wij sturen aan op samenwerking van de verschillende zorgorganisaties en niet op onderlinge concurrentie. GroenLinks stimuleert experimenten van mensen om elkaar te helpen en te ontmoeten.

 

Wij vinden het belangrijk dat wijkverpleging en thuiszorg niet verder verschralen. We ondersteunen nieuwe manieren waarin verpleging en verzorging dichter bij de mensen wordt gebracht. Zoals door het organiseren van kleinschalige, zelfsturende teams van professionals die zorg op maat leveren. Geïntegreerd in het informele netwerk van de zorgvrager (gezin, vrienden, buurt) en het formele netwerk van de zorgverlener (huisarts, welzijn, eerste en tweede lijn). Met steeds één vast professioneel als aanspreekpunt voor de zorgvrager en zijn of haar omgeving.

 

Wij vinden een gezonde leefstijl van belang. Voor jongeren en voor volwassenen. Wij zijn voorstander van een geïntegreerde aanpak gericht op bewustwording, beweging en voeding. En de preventie van alcohol en drugs.

 

Bijvoorbeeld door:

  • Geen subsidie te geven aan instellingen, maar door subsidiëring van de gezamenlijke aanpak van een probleem.

  • Inwoners verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen buurt. We willen daarom blijven werken met een eigen budget voor wijken en buurten (kernen) en breiden dit verder uit.

  • De sociale samenhang in buurten te versterken met een buurt-app waarmee buurtgenoten contact hebben met elkaar. Vergelijkbaar met de door de gemeente gefaciliteerde app-groepen die gebruikt worden bij buurtpreventie. De app is voor simpele vragen. Om elkaar te helpen.

  • Uit te gaan van een rechtvaardige eigen bijdrage voor de zorg. Financieel of in natura. Financieel: daar waar dat wettelijk is toegestaan via een passende inkomensafhankelijke bijdrage voor zorg en het aanpassen van een woning. Waarbij diegenen die onder de 130 procent van de bijstandsnorm vallen, de zorg financieel vergoed krijgen van de gemeente. In natura: voor iedereen geldt de open vraag: ‘Waarin ben jij goed en kun je ons daarmee helpen?’.