Eerst zon van het dak
Om onze kostbare ruimte niet onnodig te belasten is het vanzelfsprekend dat allereerst voortvarend alle mogelijkheden worden aangegrepen om de zonkracht te vangen op plaatsen waar dat niet schadelijk is voor de omgeving, namelijk op de daken van woningen en vooral ook de bedrijfsgebouwen. Met de komst van nieuwe bouwregelgeving krijgen gemeenten vanaf 1-01-2022 nieuwe bevoegdheden om zonnepanelen op bedrijfspanden af te dwingen. Daarop kan de gemeente Heusden nu al inspringen. Elk dak een zonnedak, dat is een uitdagende stip op de Heusdense horizon.
Dan zon van het land
Mochten energiebesparing en zonne-energie van daken niet toereikend zijn, dan komen windenergie ( maar niet op elke plaats!) en zonnevelden in zicht. Zonnevelden moeten het landschap en de burgers die daarvan genieten burgers beschermen en dat is mogelijk door ze goed en robuust in het landschap in te passen met degelijke houtwallen (het slagenlandschap!).
Letten op biodiversiteit
De aanleg van zonnevelden mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de onderliggende grond. Die grond is zo belangrijk voor de planten (flora), dieren, diertjes en insecten ( fauna),de biodiversiteit waarvan ook mensen heel afhankelijk zijn. Zon en regen moeten de kans krijgen om de bodem goed te bereiken door te letten op voldoende hoogte van- en afstand tussen de zonnepanelen. Meervoudig grondgebruik wordt zo mogelijk. Het gebruik van pesticiden is uiteraard taboe.
Letten op welzijn bevolking
Ook na een goede investering in landschap en biodiversiteit blijft de aanleg van zonnevelden financieel enorm aantrekkelijk. Vooral de burgers -en niet de commerciële partijen- moeten daarvan profiteren. Mogelijk kunnen plaatselijke coöperaties daarmee de duurzaamheid van de kernen bevorderen of kunnen burgers worden geholpen bij investeringen in duurzaamheid of leefbaarheid.
Een leefbare, groene gemeente
GroenLinks Heusden wil graag een aantrekkelijke groene gemeente zijn met zorgvuldige aandacht voor klimaat en welzijn van haar burgers.