• Geen subsidies, maar gratis energie.
  • PV-privé voor alle gemeentelijke ambtenaren.
  • Zonnepanelen op alle gemeentelijke daken.
  • Nieuwbouwhuis energieneutraal? Dan korting op bouwkavel.
  • Bermen inzaaien voor biodiversiteit.
  • Restgroen voor biobased toepassingen.
  • (Gas)leidingen langs kassen voor verwarming van huizen.

Tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota 2012 vond wethouder Mark Buijs dat de oppositiepartijen zo weinig eigen voorstellen hebben. Nu kunnen we daar een welles/nietes spelletje van maken, maar daarmee schieten we niet echt op. Zelf vind ik natuurlijk dat we vanuit GroenLinks zeker wèl met voorstellen komen, niet alleen tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota, maar juist ook tijdens raadsvergaderingen en bijeenkomsten. Denk aan de invulling van pand Mommersteeg of de Voorste Venne, een alternatief voor de ontsluiting van Vlijmen-Oost via Engelen, het versterken van de bedrijvigheid in Heusden Vesting of ons pleidooi voor het PGB. Alleen, het lijkt er nu op dat dit niet genoeg is om door het college en de raad gehoord en begrepen te worden.

Hoe dan op een andere manier duidelijk maken dat Duurzaamheid werkt, dat GROEN werkt en dat we juist NU daarop moeten inzetten? Ik denk door het eens heel concreet te maken en gewoon door voorbeelden te geven van wat al wordt gedaan, niet in Heusden, maar wel al in een andere gemeente. Ter inspiratie, om enthousiast te worden en ook omdat het gewoon moet!

Dus hoe zou het ook kunnen in Heusden? Nog in 2012 start een PV-privé project (zonnepanelen) voor ambtenaren van de Gemeente Heusden. In drie jaar tijd wordt via verrekening van het loon de prijs van de zonnepanelen weer aan de gemeente terugbetaald. De aanschaf van de panelen gebeurt natuurlijk in samenwerking met de Natuur- en Milieuvereniging Heusden en de leveranciers en installateurs komen uit de gemeente en de regio. Voor 2013 staan zonnepanelen op alle gemeentelijke daken gepland. Dit is even een flinke investering van waarschijnlijk enkele tonnen, maar dat is geen probleem voor de gemeentelijke financiën. De controlers weten namelijk dat dit niet in een korte termijn van 3 jaar moet worden afgeschreven, maar dat ze kunnen rekenen met een termijn van 20 jaar. Oud denken past namelijk bij oude, fossiele energie en nieuw denken hoort bij nieuwe, innovatieve en duurzame toepassingen. Nu investeren in panelen (of collectoren) geeft nu en straks voordeel op de energierekening.

In het voorjaar van 2013 kunnen de buren van gemeentelijk groen zakjes zaad ophalen om in de groenstroken te zaaien. Geen onkruid bestrijden, maar natuur verrijken. Overal pinksterbloemen en veldboeketten! En natuurlijk even iets minder schoffelen als de bloemen boven de grond uitkomen. In 2013 wordt ook uitgezocht wat het best met het snoeihout van de bomen en struiken gedaan kan worden. Dat het in ieder geval niet meer rechtstreeks op de composthoop gaat, staat wel al vast.

Als straks (vanaf 2014?) gebouwd gaat worden in de Grassen, wordt net als in Geerpark ingezet op energie neutrale of zelfs energie leverende woningen. Aangezien het bouwen van zo’n huis ruwweg 15 tot 25 duizend euro duurder is dan de bouw van een ouderwets huis, krijgen de kopers van een kavel ditzelfde bedrag gekort op de grondprijs van hun kavel. Zowel het duurzaaam bouwen als het duurzaam wonen wordt zo gestimuleerd. Ook in de toekomst blijven de energielasten voor de bewoners van deze woningen zo goed als nul. Daarnaast wordt nu in 2012 natuurlijk ook al nagegaan hoe de restwarmte van de kassen en bedrijven gebruikt kan worden voor de verwarming van onder andere de nieuwbouw.

Dus, laten we in de gemeente alsjeblieft blijven dromen, dromen van een duurzame groene toekomst. Maar laten we daarbij ook durven en doen, dan krijgen we ook werkelijk een duurzame toekomst in een gezond en bedrijvig Heusden!

Marjo Stevens

PS. De hiervoor opgesomde voorbeelden zijn grotendeels afkomstig van de gemeente Leeuwarden en de provincie Friesland. Ik hoorde ze tijdens een bijeenkomst rond de Energy Solar Challenge in Bolsward. Deze Solar Challenge is trouwens een prachtig voorbeeld van een duurzame toekomst. Zeer enthousiaste (studenten)teams strijden in een Elfstedentocht voor boten. De boten varen op elektriciteit uit zonnecellen en een enkele boot is zelfs helemaal gemaakt uit biopolymeren. Het fossiele tijdperk is hier echt al volledig voorbij!